Lysekil: Det havsnära läget präglar hela näringslivet

Industrihamnar, fiske, vågkraftsproduktion, besöksnäring och marin forskning är bara några exempel på marina verksamheter som utvecklas i Lysekils kommun. Dessutom ligger ett av Europas modernaste oljeraffinaderier här.

Läget vid havet och tillgången på sill och sten formade Lysekil från början och det präglar fortfarande dagens näringsliv.

Kommunen har en modern och isfri industrihamn med stor kapacitet och flexibilitet. Närheten till isfri djuphamn i Brofjorden är grunden till att Preemraff, Skandinaviens största och ett av Europas modernaste oljeraffinaderier, finns här.

Det småskaliga kustfisket är en aktiv näring liksom ostron- och musselodling. Läget vid havet ger goda möjligheter för besöksnäringen genom exempelvis båtturer, båtcharter, kajakpaddling och dykning.

Havet kommer även i framtiden att vara en viktig resurs för näringslivets utveckling i Lysekil, bland annat genom vågkraftsbaserad energiproduktion. Lysekils kommun arbetar aktivt med att fortsätta utveckla de marina näringarna i nära samarbete med forskningen och näringslivet.

Förutom havsbaserade verksamheter finns här flera stora tillverknings- och beredningsindustrier och stenbrytning är fortfarande en aktiv näringsgren.

Plats för flera forskningsstationer och forskningsinstitut

Gullmaren är en av tre fjordar som omger Lysekils kommun. Det är Sveriges enda tröskelfjord med unika djur- och växtarter, och den är av mycket stort intresse för marin forskning och utveckling. Därför ligger här flera olika forskningsstationer och forskningsinstitut. Det dominerande är Kristinebergs forskningscenter som är en del av Sven Lovén Center vid Göteborgs Universitet.

Uppsala universitet har sedan 2002 en forskningsanläggning för vågkraft i kustbandet utanför Lysekil. Här testar man tekniska lösningar och studerar hur vågkraftverken påverkar miljön och organismerna som lever i den.

På Campus Väst skräddarsys utbildningar för det lokala näringslivet och på den nybyggda gymnasieskolan, Gullmarsgymnasiet, finns bland annat utbildningar i marinbiologi och naturbruk med marin inriktning. Även Teknikcollege erbjuder yrkesutbildningar som är anpassade för näringslivets behov.

Hitta rätt mark eller lokaler

För den som söker mark eller lokaler finns flera alternativ. Intressenter kan söka på www.lokalguiden.se eller kontakta kommunens företagslots för personlig hjälp med att hitta lösningar som möter behoven.

Breda nätverk driver framtidsfrågor

Näringslivscentrum är kärnan i samarbetet mellan näringslivet, kommunen och medborgarna i Lysekil. Det är en ideell förening som vill vidareutveckla ”Ett Lysekil att vara stolt över”.

Lysekil är en av sju kommuner i västra Sverige som deltar i samarbetet ”Fiskekommunerna”. Syftet är att kommunerna mer effektivt ska kunna stödja fisket och stimulera samverkan mellan företagen.

Fantastiska boendemiljöer

Läget vid västerhavet gör att kommunen kan erbjuda mycket attraktiva boenden. Det finns ett varierat utbud av bostäder i olika miljöer; villatomter med havsutsikt, lägenheter i någon av centralorterna eller lantgårdar i öppna landskap. Det är bara att välja.

Naturen och evenemangen lockar besökare året om

Lysekil är en evenemangsstad. Seglingstävlingar, stora musikevenemang, löpartävlingar, allsång i parken och olika kulturevenemang avlöser varandra under hela året.

Här finns också havsakvariet Havets Hus med arter från Gullmarsfjorden och Västerhavet. På sommaren anordnar Havets Hus bland annat undervattenssafari och sälsafari.

Lysekil har en attraktiv natur- och kulturmiljö med vackra strövområden och fina badstränder. Kommunen är också ett eldorado för bergsklättrare, dykare och för havskajaking.

Lysekils kommun kan stoltsera med hällristningar som är bland de mest intressanta i Sverige. Hällristningarna ligger i Backa utanför Brastad. Rikedomen av hällristningar längs byvägen har gett upphov till namnet Via Sacra – den heliga vägen.

Korta fakta om Lysekils kommun

Antal invånare: 14 464
Areal: 208 km²
Befolkningstäthet: 70 invånare/km²
In- och utpendling: 1 463 pendlar in, 1 777 pendlar ut

Kontakt med Lysekils kommun

Michael Johansson, näringslivschef
+46 (0)523-61 31 50
michael.johansson@lysekil.se

www.lysekil.se