Marint

Framtiden finns i havet.

Vid kusten mellan Göteborg och Oslo väntar en värld av innovationskraft och upptäckarglädje, där varje dag handlar om att hitta nya sätt att nyttja havens resurser – sätt som gynnar haven, den cirkulära bioekonomin och allas vår framtid.

Textad på svenska

With English subtitles

Bli del av en maritim hubb med tusen år i ryggen.

Den västsvenska kusten är ett nav för företag som sysslar med havsnäringar. I Sotenäs produceras till exempel 80% av all Sveriges sjömat. Det finns såväl tunga industrier som småskaliga tech-bolag, inom allt från maritim matproduktion och algodling till redskap för vattenbruk.

Kärleken till havet har genomsyrat platsen under tusen års tid och har på så sätt format kulturen. Det ger en stark plattform för kompetensutbyten och samarbeten. Vad som tidigare handlat om utvecklingen av effektiva fiskemetoder, har under åren raffinerats till en industri driven av innovation och moderna forskningsmetoder.

Djupdyk i en gränslös forskningsvärld.

Det handlar om odling av fiskar och alger; om hydrodynamiska lösningar som sparar bränsle; och om miljöskonsamma sätt att nyttja vindens och vågornas energi. Aktörer inom branscher som livsmedel, turism, energi, bioteknik och sjöfart samverkar i alla former och lägger tillsammans grunden för gränslös havsinnovation.

Här finns flera forskningscenter och testarenor, och dessutom 170 års samlad erfarenhet av produktion och utveckling. Det nära samspelet mellan akademi och näringsliv ger dig tillgång till expertis och research som kombinerar insikter från vitt skilda kunskapsområden. Det skapar förutsättningar för helt nya idéer att komma upp till ytan.

Hitta din oas i den västsvenska idyllen.

Hela vägen mellan Göteborg och Oslo sträcker sig kusten med sina orörda skärgårdar och pittoreska fiskebyar. Med Vänern inåt land har du alltid vattnet i närheten – oavsett var i regionen du befinner dig. Naturupplevelsen är en självklarhet i det frodiga landskapet, men för den som söker storstadens myller ligger Göteborg och Oslo bara en tågresa bort.

Regionen har dessutom en väl utvecklad infrastruktur som involverar en av EU:s viktigaste transportleder. Det skapar stort utrymme för möjligheter och drömmar, för familj och karriär.

 

Frågor & Svar

Några av de största fördelarna med att etablera sig här är närheten till havet, tillgången till mark, det omfattande innovationssystemet och den långa erfarenheten inom havsbaserad produktion.

Ja, här finns detaljplanerad verksamhetsmark i olika storlekar. Här finns även befintliga lokaler för industriell produktion och kontor. När du hör av dig till oss gör vi en inventering utifrån just dina behov. (Du väljer givetvis hur transparent du vill vara.)

Ja, för investeringar i någon av Dalslands kommuner kan det utgå investeringsstöd på upp till 30% av investeringskostnaderna. (Du kan läsa mer här.) Du har också möjlighet att hitta finansiellt och kunskapsmässigt stöd genom vårt starka samarbete med kommuner, företag och utbildningsaktörer.

Vi delar gärna med oss av vårt stora kontaktnätverk som omfattar forskning, industri, utbildning och utveckling. Hör av dig till oss, så hjälper vi dig att identifiera relevanta kontakter.