Tyskt företag etablerar anläggning i Trollhättan för material till halvledarindustrin

Det tyska högteknologiska företaget Hellma Materials kommer att utveckla och producera kalciumfluoridkristaller i en ny anläggning i delar av NEVS lokaler i Trollhättan. Materialet är viktigt vid tillverkning av datorchip för bland annat halvledarindustrin.

Bolaget är specialister på produktion av material för optik och strålningsdetektering och är marknadsledande inom produktion av kalciumfluorid. Hellma Materials kommer att investera drygt 200 miljoner kronor och inledningsvis anställa tjugotal personer.

  • Vi är tacksamma över att ha hittat en mycket affärsvänlig miljö här i Trollhättan och ett mycket stöttande team från NEVS, Business Sweden, Position Väst och Trollhättans stad, säger Dr Thomas Töpfer, VD och delägare i Hellma Materials.
  • Trollhättan har lång tradition inom industriell tillverkning. Två byggnader är klara för omedelbar användning i delar av tidigare Saabs bilfabrik, som numera ägs av NEVS. Det tillgodoser våra komplexa behov vad gäller försörjning av el, industriellt kylvatten och annan infrastruktur, fortsätter Dr Thomas Töpfer.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg, som deltog vid dagens presskonferens i Trollhättan är mycket nöjd över att Hellmas satsning hamnar i Sverige.

  • Sverige ska vara ett förstahandsval för globala aktörer vad gäller etableringar, investeringar och forsknings- och innovationssamarbeten. Det skapar framtidens nya jobb och bidrar med nya kompetenser till vårt näringsliv. Därför är jag oerhört glad att välkomna Hellma Materials till Trollhättan och Sverige, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

Ann Palmnäs, verksamhetsledare på Position Väst, Fyrbodalsregionens gemensamma kontor för företagsetableringar, gläds åt beslutet:

  • Detta är en etablering som passar vår region mycket väl. Vi har arbetat en tid med bolaget tillsammans med Trollhättans stad, Business Sweden och fastighetsägaren NEVS. Det känns mycket gott i dag.

Anders Eliasson, senior specialist på Business Sweden som arbetat aktivt med denna investering säger i en kommentar:

  • Sverige har goda förutsättningar för avancerad högteknologisk produktion och vi är naturligtvis mycket glada att Hellma Materials valt Sverige och Trollhättan för sin expansion inom CaF2. Investeringen är också av strategisk betydelse för den framväxande halvledarindustrin i Sverige.
  • Vi vet ju med oss att vi har fantastiska förutsättningar med exempelvis fina anläggningar, hög kompetens och en lång industrihistoria här i Trollhättan. Det har många företag upptäckt de senaste åren, och det är förstås fantastiskt roligt för oss som stad att kunna attrahera ännu ett nytt företag, i konkurrens med många andra platser i Europa, konstaterar Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande.
  • Hellma Materials etablering är ett resultat av många olika krafter som jobbar tillsammans på ett fantastiskt sätt. I det här fallet har konstruktiva diskussioner även förts med fastighetsägaren NEVS. Vi är olika länkar i en kedja som gemensamt har de kunskaper, erfarenheter och kontakter som etablerande bolag behöver, berättar Trollhättans Stads näringslivschef, Helena Kortered.

Hellma Materials

Hellma Materials Sweden AB kommer i en första fas att investera 20 miljoner euro med ett 20-tal anställda i Trollhättan. Installationsarbetet för all nödvändig infrastruktur kommer att påbörjas sommaren 2022 och de första produkterna är planerade att skickas från fabriken i slutet av 2023. Ytterligare investeringar är planerade under 2025.

Position Väst och Fyrbodals kommunalförbund

Företagsetableringskontoret Position Väst drivs av Fyrbodals kommunalförbund och är regional partner till Business Sweden. Fyrbodals kommunalförbund är ett av fyra regionala kommunalförbund i Västra Götaland. Genom kommunalförbundet samarbetar 14 medlemskommuner för en hållbar utveckling av Fyrbodalsregionen.

För mer information kontakta

Ann Palmnäs, verksamhetsledare Position Väst, Fyrbodals kommunalförbund

Telefon: 070-164 94 98, E-post: ann.palmnas@positionvast.se
Morgan Ahlberg, kommunikationsansvarig, Fyrbodals kommunalförbund
Telefon: 076-856 23 55, E-post: morgan.ahlberg@fyrbodal.se