Ledig tjänst: Utvecklingsledare på Position Väst 

Fyrbodals kommunalförbund söker dig som har ett genuint intresse och rätt förutsättningar för att arbeta som Utvecklingsledare på Position Väst.

Västsverige är en av de regioner i världen där det satsas mest på investeringar i forskning och utveckling i förhållande till ekonomins storlek, där industrin står för en stor del. Näringslivet befinner sig en stor omställning med elektrifiering och cirkularitet som ledord, vilket kräver både innovation, förändrade kompetenser och gemensamma nya sätt att planera för nya stora företagsetableringar och expansionsinvesteringar.

Som ett sätt att möta denna samhällsomställning och bidra till ett än mer hållbart och konkurrenskraftigt samhälle kommer projektet Västsvenska etableringar för grön omställning genomföras under tre års tid i Västra Götaland.

Arbetet sker genom Position Väst, vars uppdrag är att samordna och driva Fyrbodals investeringsfrämjande arbete med målet att proaktivt marknadsföra, attrahera investeringar och etableringar till regionen. Fyrbodal arbetar tillsammans med och för Fyrbodals 14 kommuner samt Essunga och Grästorp för en ökad tillväxt. Position Väst är regional partner till Business Sweden och därmed en del av Sveriges investeringsfrämjande arbete.

Position Väst erbjuder effektiv och smidig service för svenska och utländska bolag som söker rätt förutsättningar för nyetablering eller expansion. Arbetet sker proaktivt genom exempelvis uppsökande möten via mässor, seminarium och på andra mötesplatser. Målsättningen är att synliggöra vår delregions styrkor och att skapa och vidareutveckla ett gott investeringsklimat genom nära samverkan med 16 västsvenska kommuners näringslivsenheter och andra viktiga partners, lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Arbetsuppgifter

Genom projektet vill parterna stärka de proaktiva investeringsfrämjande verksamheterna i regionen för fler och strategiskt hållbara investeringar och etableringar inom den gröna omställningen. Målet är att förbättra de små och medelstora företagens hållbara tillväxt, konkurrenskraft och skapandet av fler arbetstillfällen. På så vis blir Västra Götaland en än mer attraktiv plats att investera i och vi utvecklar och stärker vår internationella konkurrenskraft.

Arbetsuppgifterna varierar utifrån identifierade behov och insatsområden och utgår från fyra arbetspaket:

 • Industristruktur och värdekedjor – analys och planering
 • Ökad offertberedskap – samspel med kommuner och andra intressenter
 • Expansionsmöjligheter för befintligt näringsliv
 • Investeringsfrämjande marknadsbearbetning

Utvecklingsledarens roll innebär att driva utvecklingsarbete som stärker kommunalförbundets etableringsarbete genom att bidra med specialistkunskap, analysstöd och metodimplementering.

Kvalifikationer och erfarenheter

 • Relevant utbildning inom företagsekonomi, marknadsföring, internationella affärer på universitets- eller högskolenivå, eller motsvarande
 • Mycket god kommunikativ förmåga, vilket även innefattar att tala och skriva på svenska och engelska samt tala inför större grupper. Mycket goda kunskaper i MS Office.
 • Erfarenheter av kvalificerat sälj- och marknadsföringsarbete och relationsskapande arbete.
 • God analytisk förmåga samt goda färdigheter i att sammanställa och presentera data.
 • Erfarenhet av projektarbete och rapportskrivning.
 • Stor förståelse för såväl offentliga verksamheters som företags förutsättningar och drivkrafter.

Meriterande

 • Internationella erfarenheter och kontakter
 • Kännedom om Fyrbodalsområdet och av arbete i en politiskt styrd organisation
 • Kunskap om innovationsstödsystem och företagsfrämjande aktörer

Personliga egenskaper

Du har en stor egen drivkraft och förmåga att driva processer i mål. Som person har du lätt för att omvärldsbevaka, analysera och se lösningar, även i nya och oväntade situationer. Du är bra på att skapa och etablera förtroendefulla relationer genom nätverk och samverkan.

Du är initiativtagande och tar gärna kontakt med samverkanspartners och kollegor. Du trivs med att arbeta både operativt och strategiskt. Du har god samarbetsförmåga och har lätt för att skapa engagemang och delaktighet.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet till uppdraget.

Övrigt

Vi strävar efter en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka, där våra medarbetares olikheter berikar och utvecklar verksamheten.

Körkort erfordras.

Om Fyrbodals kommunalförbund

Position Väst är en verksamhet inom Fyrbodals kommunalförbund som är ett av de fyra regionala kommunalförbunden i Västra Götalands län. Förbundet är en samarbetsorganisation för 14 kommuner och har i uppgift att arbeta för en sammanhållen, enkel och mer rationell hantering av de mellankommunala frågorna. Genom samverkan blir Fyrbodalsområdet starkare och kan möta framtiden på ett bättre sätt.

Läs gärna mer om vår organisation och vårt uppdrag på www.fyrbodal.se och www.positionvast.se

Ansökan

Vi vill ha din ansökan med CV och personligt brev senast 2023-10-20 till e-post: kansliet@fyrbodal.se

Urval och interjuver sker löpande vilket innebär att tjänsten kan komma att tillsättas under rekryteringstiden.

Anställningsform: Projektanställning 2024-01-01 – 2026-12-31

Anställningens omfattning: 100 %

Tillträde: 2024-01-01 eller enligt överenskommelse

Ort

Tjänsten är placerad på Position Västkontoret på Innovatum District i Trollhättan. Gemensamma möten och andra aktiviteter sker ofta på Fyrbodals kontor i Uddevalla eller hos våra samverkande kommuner och andra partners.

Kontakt

Michael Johansson, chef regional utveckling, 076  -851 83 65
Michael.johansson@fyrbodal.se

Reneé Daun, företagsetableringsstrateg, 072 – 156 72 59
renee.daun@positionvast.se

Fackliga företrädare 
För SACO: Tobias Källqvist, 0522 – 44 08 56

För TCO: Lidija Beljic, 070 – 182 40 39