VIDA-koncernen bygger nytt processtyrt sågverk i Dalsland

VIDA bygger ett av världens modernaste klentimmersågverk i Nössemark. Här finns god kompetens inom träindustri.

 

I Nössemark, tre kilometer från norska gränsen och i centrum av den dalslänska skogs- och träindustrin, gör VIDA -koncernen sin enskilt största investering någonsin. Här bygger företaget ett av världens modernaste klentimmersågverk baserat på avancerad processteknik.

– Läget är strategiskt helt rätt. Här finns gott om råvaror både på den svenska och norska sidan. Här finns gedigen kompetens inom träindustri och skogsbruk. Och framförallt finns det ingen annan klentimmerproducent i den här regionen, varken i Position Västs område eller i Värmland. Vi ser möjligheten att fylla ett tomrum på marknaden, berättar Santhe Dahl, koncernchef för VIDA.

2015 tog VIDA över det nerlagda sågverk som tidigare drevs av Moelven. VIDA investerar nu genom att bygga om anläggningen och installera en ny processtyrd maskinpark – en investering som uppgår till 275–300 miljoner kronor. Anläggningen byggs om i två etapper och den beräknas vara helt klar hösten 2017.

– Det här blir en av världens modernaste sågverksanläggningar med cirka 50 anställda. Vid full drift kommer vi att producera 150 000 kubikmeter hyvlad vara per år. Det innebär cirka 75 000 reglar per dygn, säger Santhe Dahl.

Sågverket kommer att producera konstruktionsvirke i kortare längder baserat på klentimmer. Produkterna kompletterar VIDA:s övriga sortiment och ska i huvudsak exporteras till USA, Storbritannien och Australien.

– Vi ser en ljus framtid för den här typen av produkter. Cirka 80 procent av våra produkter går på export och från Nössemark har vi goda utskeppningsmöjligheter via Göteborg, Uddevalla och Halden.

 

OM VIDA
  • Sveriges största privata sågverkskoncern. Cirka 900 anställda på 17 produktionsanläggningar, varav 9 är sågverk.
  • Omsätter 4,5 miljarder kr/år.
  • Producerar också emballage, bioenergi och hus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *